One of the berry fruits that people consume the most globally is the strawberry. It contains significant amounts of vitamins C (ascorbic acid) and B9 (folates), as well as bioactive compounds like beta-carotene, phenolic acids, flavonoids, and anthocyanins. The year-round high level of consumer demand has led to an expansion of the strawberry market in Europe. Numerous EU and non-EU businesses have worked hard to expand their production regions in various climates and growing systems by employing the right cultivars to meet this demand. Due to the commercial significance of cultivated strawberries, breeding programs are being conducted to enhance fruit quality in terms of nutritional and sensorial quality, disease resistance, and yield performance. The UNIVPM-D3A breeding program promotes the nutritional properties of novel strawberry genotypes by increasing the concentration of vitamins C, B9, and polyphenols. The main aim of this present study was to ascertain the variation of vitamin C and vitamin B9 content in well-defined strawberry cultivars and in advanced strawberry breeding selections. In this study, strawberry cultivars were compared with new selections derived from the D3A breeding program for the content of vitamin C and B9, through the HPLC-UV-FLD analysis. The results showed that many new selections showed higher content of both vitamins than cultivars, indicating the effectiveness of the breeding program to create new selections with improved vitamin content. Based on the results, there is the possibility to generate new potential cultivars with high contents of folate and vitamin C on the commercial market. Keywords: vitamin C, vitamin B9 (folate), cultivars, selections, strawberry, breeding, HPLC-UV-FLD

Uno dei frutti di bosco che le persone consumano di più a livello globale è la fragola. Contiene quantità significative di vitamine C (acido ascorbico) e B9 (folati), nonché composti bioattivi come beta-carotene, acidi fenolici, flavonoidi e antociani. L'elevato livello di domanda dei consumatori durante tutto l'anno ha portato a un'espansione del mercato delle fragole in Europa. Numerose imprese dell'UE e di paesi terzi hanno lavorato duramente per espandere le loro regioni di produzione in vari climi e sistemi di coltivazione impiegando le cultivar giuste per soddisfare questa domanda. A causa dell'importanza commerciale delle fragole coltivate, vengono condotti programmi di miglioramento genetico per migliorare la qualità della frutta in termini di qualità nutrizionale e sensoriale, resistenza alle malattie e prestazioni di resa. Il programma di miglioramento genetico UNIVPM-D3A promuove le proprietà nutrizionali dei nuovi genotipi di fragole aumentando la concentrazione di vitamine C, B9 e polifenoli. Lo scopo principale di questo studio è stato quello di accertare la variazione del contenuto di vitamina C e vitamina B9 in cultivar di fragole ben definite e in selezioni avanzate di selezione di fragole. In questo studio, le cultivar di fragole sono state confrontate con nuove selezioni derivate dal programma di allevamento D3A per il contenuto di vitamina C e B9, attraverso l'analisi HPLC-UV-FLD. I risultati hanno mostrato che molte nuove selezioni hanno mostrato un contenuto più elevato di entrambe le vitamine rispetto alle cultivar, indicando l'efficacia del programma di allevamento per creare nuove selezioni con un contenuto vitaminico migliorato. Sulla base dei risultati, c'è la possibilità di generare nuove potenziali cultivar con alto contenuto di folato e vitamina C sul mercato commerciale. Parole chiave: vitamina C, vitamina B9 (folato), cultivar, selezioni, fragola, allevamento, HPLC-UV-FLD

Variazione del contenuto di vitamina B9 e vitamina C nelle selezioni avanzate di selezione delle fragole

DARKO, HELEN STEPHANIE OFEI
2021/2022

Abstract

One of the berry fruits that people consume the most globally is the strawberry. It contains significant amounts of vitamins C (ascorbic acid) and B9 (folates), as well as bioactive compounds like beta-carotene, phenolic acids, flavonoids, and anthocyanins. The year-round high level of consumer demand has led to an expansion of the strawberry market in Europe. Numerous EU and non-EU businesses have worked hard to expand their production regions in various climates and growing systems by employing the right cultivars to meet this demand. Due to the commercial significance of cultivated strawberries, breeding programs are being conducted to enhance fruit quality in terms of nutritional and sensorial quality, disease resistance, and yield performance. The UNIVPM-D3A breeding program promotes the nutritional properties of novel strawberry genotypes by increasing the concentration of vitamins C, B9, and polyphenols. The main aim of this present study was to ascertain the variation of vitamin C and vitamin B9 content in well-defined strawberry cultivars and in advanced strawberry breeding selections. In this study, strawberry cultivars were compared with new selections derived from the D3A breeding program for the content of vitamin C and B9, through the HPLC-UV-FLD analysis. The results showed that many new selections showed higher content of both vitamins than cultivars, indicating the effectiveness of the breeding program to create new selections with improved vitamin content. Based on the results, there is the possibility to generate new potential cultivars with high contents of folate and vitamin C on the commercial market. Keywords: vitamin C, vitamin B9 (folate), cultivars, selections, strawberry, breeding, HPLC-UV-FLD
2021
2023-02-15
Vitamin B9 and Vitamin C Content Variation in Advanced Strawberry Breeding Selections
Uno dei frutti di bosco che le persone consumano di più a livello globale è la fragola. Contiene quantità significative di vitamine C (acido ascorbico) e B9 (folati), nonché composti bioattivi come beta-carotene, acidi fenolici, flavonoidi e antociani. L'elevato livello di domanda dei consumatori durante tutto l'anno ha portato a un'espansione del mercato delle fragole in Europa. Numerose imprese dell'UE e di paesi terzi hanno lavorato duramente per espandere le loro regioni di produzione in vari climi e sistemi di coltivazione impiegando le cultivar giuste per soddisfare questa domanda. A causa dell'importanza commerciale delle fragole coltivate, vengono condotti programmi di miglioramento genetico per migliorare la qualità della frutta in termini di qualità nutrizionale e sensoriale, resistenza alle malattie e prestazioni di resa. Il programma di miglioramento genetico UNIVPM-D3A promuove le proprietà nutrizionali dei nuovi genotipi di fragole aumentando la concentrazione di vitamine C, B9 e polifenoli. Lo scopo principale di questo studio è stato quello di accertare la variazione del contenuto di vitamina C e vitamina B9 in cultivar di fragole ben definite e in selezioni avanzate di selezione di fragole. In questo studio, le cultivar di fragole sono state confrontate con nuove selezioni derivate dal programma di allevamento D3A per il contenuto di vitamina C e B9, attraverso l'analisi HPLC-UV-FLD. I risultati hanno mostrato che molte nuove selezioni hanno mostrato un contenuto più elevato di entrambe le vitamine rispetto alle cultivar, indicando l'efficacia del programma di allevamento per creare nuove selezioni con un contenuto vitaminico migliorato. Sulla base dei risultati, c'è la possibilità di generare nuove potenziali cultivar con alto contenuto di folato e vitamina C sul mercato commerciale. Parole chiave: vitamina C, vitamina B9 (folato), cultivar, selezioni, fragola, allevamento, HPLC-UV-FLD
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Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/20.500.12075/12052