Industrial hemp (Cannabis sativa L.) is an ancient plant originating from Central Asia that for centuries has been considered a multi-use and sustainable crop, which can be used for different fields of application. The whole hemp plant embodies a valuable source of useful raw materials, but the one of greatest interest is represented by hemp seeds, which are rich in high value nutrients, such as easily digestible proteins, insoluble fiber, minerals and polyunsaturated fatty acids. Overall, this work examined a wide range of articles from scientific literature regarding the nutritional and functional properties of hemp seeds, their potential use and its derivatives’ in agri-food sector, with particular interest in foods considered sustainable, innovative and functional. Research carried out has shown that hemp seeds can be used for the production of oil and flour, as well as for the formulation of baked goods, alternative foods to dairy products and animal-based ones. The characteristics of this long-stigmatized crop were highlighted, with the aim of encouraging further investigation regarding potential applications that can be developed. In addition, more research is to be encouraged into how the technological limits found in the various food uses can be overcome

La canapa (Cannabis sativa L.) è un’antica pianta originaria dell’Asia centrale da secoli considerata una coltura versatile e sostenibile, che può essere impiegata in diversi campi di applicazione. Tutta la pianta incarna una fonte preziosa di materie prime utili, ma quella di maggiore interesse è rappresentata dai semi, che contengono grandi quantità di sostanze nutritive, come proteine ad elevata digeribilità, fibre alimentari, minerali e acidi grassi polinsaturi. Nel complesso, in questo lavoro di tesi sono stati esaminati articoli della letteratura scientifica in merito alle proprietà nutrizionali e funzionali dei semi di canapa, al loro potenziale uso e dei suoi derivati in ambito agroalimentare, con particolare interesse per gli alimenti ritenuti funzionali, innovativi e sostenibili. Dalle ricerche eseguite è emerso che i semi di canapa possono essere utilizzati per la produzione di olio e farina, nonché per la formulazione di prodotti da forno, alimenti alternativi ai prodotti lattiero-caseari e a quelli di origine animale. Si sono volute mettere in risalto le caratteristiche di questa coltura da tempo stigmatizzata, con l’obiettivo di incoraggiare ulteriori indagini in merito alle potenziali applicazioni tecnologiche, esortando a maggiori ricerche circa le modalità con cui si può ottenere il superamento dei limiti tecnologici riscontrati.

LA CANAPA AD USO ALIMENTARE (Cannabis sativa L.) Applicazioni in alimenti funzionali, innovativi e sostenibili

VAGNI, GLORIA
2021/2022

Abstract

Industrial hemp (Cannabis sativa L.) is an ancient plant originating from Central Asia that for centuries has been considered a multi-use and sustainable crop, which can be used for different fields of application. The whole hemp plant embodies a valuable source of useful raw materials, but the one of greatest interest is represented by hemp seeds, which are rich in high value nutrients, such as easily digestible proteins, insoluble fiber, minerals and polyunsaturated fatty acids. Overall, this work examined a wide range of articles from scientific literature regarding the nutritional and functional properties of hemp seeds, their potential use and its derivatives’ in agri-food sector, with particular interest in foods considered sustainable, innovative and functional. Research carried out has shown that hemp seeds can be used for the production of oil and flour, as well as for the formulation of baked goods, alternative foods to dairy products and animal-based ones. The characteristics of this long-stigmatized crop were highlighted, with the aim of encouraging further investigation regarding potential applications that can be developed. In addition, more research is to be encouraged into how the technological limits found in the various food uses can be overcome
2021
2023-05-24
EDIBLE HEMP (Cannabis sativa L.) Applications for sustainable, innovative and functional foods
La canapa (Cannabis sativa L.) è un’antica pianta originaria dell’Asia centrale da secoli considerata una coltura versatile e sostenibile, che può essere impiegata in diversi campi di applicazione. Tutta la pianta incarna una fonte preziosa di materie prime utili, ma quella di maggiore interesse è rappresentata dai semi, che contengono grandi quantità di sostanze nutritive, come proteine ad elevata digeribilità, fibre alimentari, minerali e acidi grassi polinsaturi. Nel complesso, in questo lavoro di tesi sono stati esaminati articoli della letteratura scientifica in merito alle proprietà nutrizionali e funzionali dei semi di canapa, al loro potenziale uso e dei suoi derivati in ambito agroalimentare, con particolare interesse per gli alimenti ritenuti funzionali, innovativi e sostenibili. Dalle ricerche eseguite è emerso che i semi di canapa possono essere utilizzati per la produzione di olio e farina, nonché per la formulazione di prodotti da forno, alimenti alternativi ai prodotti lattiero-caseari e a quelli di origine animale. Si sono volute mettere in risalto le caratteristiche di questa coltura da tempo stigmatizzata, con l’obiettivo di incoraggiare ulteriori indagini in merito alle potenziali applicazioni tecnologiche, esortando a maggiori ricerche circa le modalità con cui si può ottenere il superamento dei limiti tecnologici riscontrati.
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