Throughout history, globalization and the constant search for environmentally sustainable nutrient sources have led to the spread of new types of foods, namely novel foods, and innovative production techniques in Europe. The topic of novel foods is currently regulated by Regulation (EU) 2283/2015. To one of the categories of novel foods, designated by this regulatory act, edible insects can be ascribed. These prove to be an excellent alternative source of protein to conventional livestock and provide both environmental and nutritional benefits. Nevertheless, of paramount importance is the evaluation of the food safety of edible insects. The present thesis work was conducted in order to analyze the risk associated with the presence of Clostridium perfringens in larvae of Tenebrio molitor, a Coleoptera belonging to the family Tenebrionidae, intended for human consumption.

Nel corso della storia la globalizzazione e la costante ricerca di fonti nutritive ecosostenibii hanno portato alla diffusione in Europa di nuovi tipi di alimenti, ovvero i novel food e di tecniche di produzione innovative. La tematica dei novel food è attualmente disciplinata dal Regolamento (UE) 2283/2015. Ad una delle categorie di novel food, designate dal presente atto normativo, possono essere ascritti gli insetti edibili. Questi si rivelano un'ottima fonte di proteine alternativa al bestiame convenzionale e apportano sia benefici ambientali che nutrizionali. Nonostante ciò di fondamentale importanza risulta la valutazione della sicurezza alimentare degli insetti edibili. Il presente lavoro di tesi è stato condotto allo scopo di analizzare il rischio associato alla presenza di Clostridium perfringens in larve di Tenebrio molitor, Coleottero appartenente alla famiglia dei Tenebrionidi, destinate al consumo umano.

Clostridium perfringens: challenge test su larve di Tenebrio molitor destinate al consumo umano

ZOCCHI, AMBRA
2021/2022

Abstract

Throughout history, globalization and the constant search for environmentally sustainable nutrient sources have led to the spread of new types of foods, namely novel foods, and innovative production techniques in Europe. The topic of novel foods is currently regulated by Regulation (EU) 2283/2015. To one of the categories of novel foods, designated by this regulatory act, edible insects can be ascribed. These prove to be an excellent alternative source of protein to conventional livestock and provide both environmental and nutritional benefits. Nevertheless, of paramount importance is the evaluation of the food safety of edible insects. The present thesis work was conducted in order to analyze the risk associated with the presence of Clostridium perfringens in larvae of Tenebrio molitor, a Coleoptera belonging to the family Tenebrionidae, intended for human consumption.
2021
2023-05-24
Clostridium perfringens: challenge test on Tenebrio molitor larvae intended as food
Nel corso della storia la globalizzazione e la costante ricerca di fonti nutritive ecosostenibii hanno portato alla diffusione in Europa di nuovi tipi di alimenti, ovvero i novel food e di tecniche di produzione innovative. La tematica dei novel food è attualmente disciplinata dal Regolamento (UE) 2283/2015. Ad una delle categorie di novel food, designate dal presente atto normativo, possono essere ascritti gli insetti edibili. Questi si rivelano un'ottima fonte di proteine alternativa al bestiame convenzionale e apportano sia benefici ambientali che nutrizionali. Nonostante ciò di fondamentale importanza risulta la valutazione della sicurezza alimentare degli insetti edibili. Il presente lavoro di tesi è stato condotto allo scopo di analizzare il rischio associato alla presenza di Clostridium perfringens in larve di Tenebrio molitor, Coleottero appartenente alla famiglia dei Tenebrionidi, destinate al consumo umano.
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Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/20.500.12075/13166