This thesis aims to explore the mathematical approach to the prediction of food shelf-life. Shelf-life is a critical parameter for ensuring safety and quality, and is determined by a complex interaction of chemical, physical and microbiological factors. Over the years, numerous scientific studies have attempted to develop mathematical models to predict shelf-life, using the logic and rigour of mathematics to understand and predict food spoilage processes. The aim of this thesis is to analyse and describe the mathematical approach used in a number of scientific studies dealing with shelf-life prediction using the mathematical approach. Some aspects of the mathematical models adopted, the basic assumptions and the methods used to obtain the predictions will be examined. The different factors influencing the shelf-life of foods, the deterioration processes and the results obtained will be examined.
Questa tesi si propone di esplorare l'approccio matematico alla previsione della shelf-life degli alimenti. La shelf-life è un parametro critico per garantire la sicurezza e la qualità, ed è determinata da una complessa interazione di fattori chimici, fisici e microbiologici. Nel corso degli anni, numerosi studi scientifici hanno cercato di sviluppare modelli matematici per prevedere la shelf-life, sfruttando la logica e il rigore della matematica per comprendere e predire i processi di deterioramento degli alimenti. Lo scopo di questa tesi è quello di analizzare e descrivere l’approccio matematico utilizzato in alcuni studi scientifici, che trattano la previsione della shelf-life con l'approccio matematico. Saranno esaminati alcuni aspetti dei modelli matematici adottati, le assunzioni di base e i metodi utilizzati per ottenere le previsioni. Verranno esaminati i diversi fattori che influenzano la shelf-life degli alimenti, i processi di deterioramento e i risultati ottenuti.
APPROCCIO MATEMATICO NELLO STUDIO DELLA SHELF-LIFE
BERTI, LUCA
2022/2023
Abstract
This thesis aims to explore the mathematical approach to the prediction of food shelf-life. Shelf-life is a critical parameter for ensuring safety and quality, and is determined by a complex interaction of chemical, physical and microbiological factors. Over the years, numerous scientific studies have attempted to develop mathematical models to predict shelf-life, using the logic and rigour of mathematics to understand and predict food spoilage processes. The aim of this thesis is to analyse and describe the mathematical approach used in a number of scientific studies dealing with shelf-life prediction using the mathematical approach. Some aspects of the mathematical models adopted, the basic assumptions and the methods used to obtain the predictions will be examined. The different factors influencing the shelf-life of foods, the deterioration processes and the results obtained will be examined.File | Dimensione | Formato | |
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https://hdl.handle.net/20.500.12075/14249