The increase in the world population is a phenomenon of great relevance that has significant impacts on various aspects of society, including food production and distribution. Despite the global demographic growth rate beginning to slow down compared to past peaks, the world population continues to grow. It was estimated at around 7.9 billion in 2021. Currently, the world population is growing at a rate that poses significant challenges to ensuring that everyone has access to sufficient, nutritious, and safe food. As the population increases, the demand for food increases proportionally. This puts increasing pressure on agriculture and the global food system to produce enough food for everyone. If we add to this demand the need for more sustainable agriculture and the decreasing availability of arable land, the challenge becomes even greater. This is where technological innovations come into play, such as indoor cultivation using Urban Cultivator, for example. These technologies allow for the cultivation of small plants inside buildings. Within the Mediterranean diet, basil is a widely used ingredient, both as a seasoning on its own and as a key component in making pesto. It goes without saying that its availability is important. This is where the experimentation conducted by this thesis comes into play. Its purpose is to evaluate the best planting arrangement, whether rectangular or quincunx, inside the Urban Cultivator, taking into account the available hours of light, either 12 hours or 18 hours.
L’aumento della popolazione mondiale è un fenomeno di grande rilevanza che ha impatti significativi su vari aspetti della società, tra cui la produzione e la distribuzione del cibo. Nonostante il tasso di crescita demografica globale abbia cominciato a rallentare rispetto ai picchi del passato, la popolazione mondiale continua a crescere. Si è stimato al 2021 una popolazione di circa 7,9 miliardi. Attualmente la popolazione mondiale sta crescendo a un tasso che ha posto notevoli sfide per garantire che tutti abbiano accesso a cibo sufficiente, nutriente e sicuro. Con l’aumento della popolazione la richiesta di cibo aumenta proporzionalmente. Questo pone una pressione crescente sull’agricoltura e sul sistema alimentare globale per produrre cibo sufficiente per tutti. Se aggiungiamo a questa richiesta anche la necessità di un’agricoltura più sostenibile e una sempre minor disponibilità di terreni coltivabili, la sfida diventa maggiore. Proprio in questo ci vengono incontro le innovazioni tecnologiche, come ad esempio la coltivazione indoor con l’uso degli Urban Cultivator. Questi permettono di coltivare piante di bassa taglia all’interno degli edifici. All'interno della dieta mediterranea il basilico è un alimento molto utilizzato: sia come condimento tal quale che come trasformato per produrre pesto. Va da sé che la sua disponibilità sia importante. È qui che si colloca la sperimentazione svolta da questa tesi. Il suo scopo è quello di valutare il miglior sesto d’impianto, tra semina a rettangolo e semina a quinconce, all’interno degli Urban Cultivator in relazione anche alle ore di luce disponibili, 12 h o 18 h.
BASILICO CV “CLASSICO ITALIANO” IN SISTEMI DI COLTIVAZIONE VERTICALE: INTERAZIONE FRA SESTO DI IMPIANTO E FOTOPERIODO
DOMENICONE, PAOLO
2022/2023
Abstract
The increase in the world population is a phenomenon of great relevance that has significant impacts on various aspects of society, including food production and distribution. Despite the global demographic growth rate beginning to slow down compared to past peaks, the world population continues to grow. It was estimated at around 7.9 billion in 2021. Currently, the world population is growing at a rate that poses significant challenges to ensuring that everyone has access to sufficient, nutritious, and safe food. As the population increases, the demand for food increases proportionally. This puts increasing pressure on agriculture and the global food system to produce enough food for everyone. If we add to this demand the need for more sustainable agriculture and the decreasing availability of arable land, the challenge becomes even greater. This is where technological innovations come into play, such as indoor cultivation using Urban Cultivator, for example. These technologies allow for the cultivation of small plants inside buildings. Within the Mediterranean diet, basil is a widely used ingredient, both as a seasoning on its own and as a key component in making pesto. It goes without saying that its availability is important. This is where the experimentation conducted by this thesis comes into play. Its purpose is to evaluate the best planting arrangement, whether rectangular or quincunx, inside the Urban Cultivator, taking into account the available hours of light, either 12 hours or 18 hours.File | Dimensione | Formato | |
---|---|---|---|
Domenicone P LM_tesi def.pdf
embargo fino al 03/10/2025
Dimensione
4.35 MB
Formato
Adobe PDF
|
4.35 MB | Adobe PDF |
I documenti in UNITESI sono protetti da copyright e tutti i diritti sono riservati, salvo diversa indicazione.
https://hdl.handle.net/20.500.12075/14608