The work carried out in this paper has the purpose of studying and analyzing the life cycle assessment (LCA) of dairy products, specifically cheeses and mozzarella cheeses. LCA is based on the implementation of standard work method, which will allow to quantify the possible impacts on the environment and human health, referring to all life cycle of a given raw material. It will be very important to retrace all the phases of the production process, from breeding to finished product. The correct management of the animal during the housing phase will be crucial: the quality and yield of the milk, in fact, are directly proportional to animal’s welfare and to diet that will be administered to the animal. Then, some studies about LCA of dairy products will be analyzed. By comparing inputs and outputs foreseen by production process, the relevant conclusions will be draw regarding the impact that finished products have on the environment and consequently on the health of the final consumer.
Il lavoro svolto in questo elaborato ha la finalità di studiare e analizzare il ciclo di vita (LCA) dei prodotti lattiero caseari, nello specifico formaggi e mozzarelle. L’LCA si basa sull’attuazione di un metodo di lavoro standard, che permetterà di poter quantificare i possibili impatti sull’ambiente e sulla salute umana, facendo riferimento all’intero ciclo di vita di una determinata materia prima. A tale scopo sarà estremamente importante ripercorrere tutte le fasi del processo produttivo, dall’allevamento alla commercializzazione del prodotto finito. La corretta gestione dell’animale in fase di stabulazione risulterà determinante: la qualità e la resa del latte, infatti, sono direttamente proporzionali al benessere animale e in particolar modo alla dieta che verrà somministrata all’animale stesso. Successivamente verranno analizzati alcuni studi che prendono in considerazione l’LCA dei prodotti lattiero-caseari. Confrontando gli input e gli output previsti dai processi produttivi e ricavati dagli studi appena citati, verranno tratte le relative conclusioni in merito all’impatto che i prodotti finiti avranno sull’ambiente e di conseguenza sulla salute del consumatore finale.
Valutazioni di sostenibilità ambientale dei prodotti lattiero-caseari
CAMELI, FRANCESCO
2022/2023
Abstract
The work carried out in this paper has the purpose of studying and analyzing the life cycle assessment (LCA) of dairy products, specifically cheeses and mozzarella cheeses. LCA is based on the implementation of standard work method, which will allow to quantify the possible impacts on the environment and human health, referring to all life cycle of a given raw material. It will be very important to retrace all the phases of the production process, from breeding to finished product. The correct management of the animal during the housing phase will be crucial: the quality and yield of the milk, in fact, are directly proportional to animal’s welfare and to diet that will be administered to the animal. Then, some studies about LCA of dairy products will be analyzed. By comparing inputs and outputs foreseen by production process, the relevant conclusions will be draw regarding the impact that finished products have on the environment and consequently on the health of the final consumer.File | Dimensione | Formato | |
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https://hdl.handle.net/20.500.12075/16023