Walnut represents a good food source with its rich content of polyphenols and bioactive compounds as tocopherols and carotenoids. It is considered a very important product in nutrition. In this study, we evaluated the changes of tocopherols and carotenoids content. Walnuts, 300 fruits each sample, were harvested from tree with cracked and completely open husk, from ground at 24, 48, 72, and 96 hours after their fall, and after 24, 48, 72, and 96 hours of storage in bins. The samples were dried within 12 hours after sampling. The walnut oil was extracted by Soxhlet, the content of tocopherols was analyzed through UHPLC-FLR and the content of total carotenoid with spectrophotometer. The oil yield varied from 60 to 68 %. β-/ γ- tocopherol was the predominant compounds, varying from 246 to 363 mg/kg of oil. The content increased with an increase in the ripening degree and the time spent on the ground. The opposite was found for α-tocopherol. The content of carotenoids was very low, varying from 1.88 to 3.71 g/mg of walnut oil. In conclusion the time of harvesting affected the content of tocopherols and carotenoids.

La noce rappresenta una buona fonte alimentare grazie al suo ricco contenuto di polifenoli e composti bioattivi come tocoferoli e carotenoidi; per questo è considerato un prodotto molto importante nell'alimentazione. In questo studio abbiamo valutato le variazioni del contenuto di tocoferoli e carotenoidi. Le noci, 300 frutti per ogni campione, sono state raccolte dall'albero con il mallo fessurato e completamente aperto, da terra a 24, 48, 72 e 96 ore dopo la loro caduta e dopo 24, 48, 72 e 96 ore di conservazione in bins. I campioni sono stati essiccati entro 12 ore dal prelievo. L'olio di noce è stato estratto mediante il Soxhlet, il contenuto di tocoferoli è stato analizzato mediante UHPLC-FLR e il contenuto di carotenoidi totali con lo spettrofotometro. La resa in olio variava dal 60 al 68%. Il β-/γ- tocoferolo erano i composti predominante, variavano da 248 a 363 mg/kg di olio. Il contenuto è aumentato con l'aumentare del grado di maturazione e del tempo trascorso a terra. L'opposto è stato riscontrato per l'α-tocoferolo. Il contenuto di carotenoidi era molto basso, variava da 1,88 a 3,71 ng/mg di olio di noce. In conclusione, il momento della raccolta ha influito sul contenuto di tocoferoli e carotenoidi.

IMPATTO DEL TIPO DI RACCOLTA DELLE NOCI SUL CONTENUTO DI ANTIOSSIDANTI LIPOFILI

SALVATORI, GIORGIA
2022/2023

Abstract

Walnut represents a good food source with its rich content of polyphenols and bioactive compounds as tocopherols and carotenoids. It is considered a very important product in nutrition. In this study, we evaluated the changes of tocopherols and carotenoids content. Walnuts, 300 fruits each sample, were harvested from tree with cracked and completely open husk, from ground at 24, 48, 72, and 96 hours after their fall, and after 24, 48, 72, and 96 hours of storage in bins. The samples were dried within 12 hours after sampling. The walnut oil was extracted by Soxhlet, the content of tocopherols was analyzed through UHPLC-FLR and the content of total carotenoid with spectrophotometer. The oil yield varied from 60 to 68 %. β-/ γ- tocopherol was the predominant compounds, varying from 246 to 363 mg/kg of oil. The content increased with an increase in the ripening degree and the time spent on the ground. The opposite was found for α-tocopherol. The content of carotenoids was very low, varying from 1.88 to 3.71 g/mg of walnut oil. In conclusion the time of harvesting affected the content of tocopherols and carotenoids.
2022
2024-02-14
IMPACT OF NUT HARVEST TYPE ON LIPOPHILIC ANTIOXIDANT CONTENT
La noce rappresenta una buona fonte alimentare grazie al suo ricco contenuto di polifenoli e composti bioattivi come tocoferoli e carotenoidi; per questo è considerato un prodotto molto importante nell'alimentazione. In questo studio abbiamo valutato le variazioni del contenuto di tocoferoli e carotenoidi. Le noci, 300 frutti per ogni campione, sono state raccolte dall'albero con il mallo fessurato e completamente aperto, da terra a 24, 48, 72 e 96 ore dopo la loro caduta e dopo 24, 48, 72 e 96 ore di conservazione in bins. I campioni sono stati essiccati entro 12 ore dal prelievo. L'olio di noce è stato estratto mediante il Soxhlet, il contenuto di tocoferoli è stato analizzato mediante UHPLC-FLR e il contenuto di carotenoidi totali con lo spettrofotometro. La resa in olio variava dal 60 al 68%. Il β-/γ- tocoferolo erano i composti predominante, variavano da 248 a 363 mg/kg di olio. Il contenuto è aumentato con l'aumentare del grado di maturazione e del tempo trascorso a terra. L'opposto è stato riscontrato per l'α-tocoferolo. Il contenuto di carotenoidi era molto basso, variava da 1,88 a 3,71 ng/mg di olio di noce. In conclusione, il momento della raccolta ha influito sul contenuto di tocoferoli e carotenoidi.
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Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/20.500.12075/16475