An increase in the consumption of carbohydrate-rich cereals over past few decades has led to increased metabolic disorders in population. This nutritional imbalance in diets may be corrected by substituting cereal grains with pseudocereals that are richer in high-quality proteins, dietary fibers, unsaturated fats, and bioactive compounds as compared to cereal grains. These nutrients have been associated with numerous health benefits, such as hypolipidemic, anti-inflammatory, anti-hypertensive, anti-cancer, and hepatoprotective properties, and benefits against obesity and diabetes. In this review, the nutritional composition and health benefits of quinoa, amaranth, and buckwheat are compared against wheat, maize, and rice. Subsequently, the processing treatments applied to quinoa, amaranth, and buckwheat are discussed. This is relevant since there is substantial market potential for both pseudocereals and functional foods formulated with pseudocereals. Despite clear benefits, the current progress is slowed down by the fact that the cultivation of these pseudocereals is limited to its native regions. Therefore, to meet the global needs, it is imperative to support worldwide cultivation of these nutrient-rich pseudocereals.

Un aumento del consumo di cereali ricchi di carboidrati negli ultimi decenni ha portato a un aumento dei disturbi metabolici nella popolazione. Questo squilibrio nutrizionale nelle diete può essere corretto sostituendo i cereali con pseudocereali più ricchi di proteine di alta qualità, fibre dietetiche, grassi insaturi e composti bioattivi (ad esempio, polifenoli e fitosteroli) rispetto ai cereali. Questi nutrienti sono associati a numerosi benefici per la salute, come proprietà ipolipidemiche, anti-infiammatorie, anti-ipertensive, anti-cancro e epatoprotettive, e benefici contro l'obesità e il diabete. In questa revisione, viene confrontata la composizione nutrizionale e i benefici per la salute di quinoa, amaranto e grano saraceno rispetto a frumento, mais e riso. Successivamente, vengono discussi i trattamenti di lavorazione applicati a quinoa, amaranto e grano saraceno. Questo è rilevante poiché vi è un notevole potenziale di mercato sia per i pseudocereali che per gli alimenti funzionali formulati con pseudocereali. Nonostante i chiari benefici, i progressi attuali sono rallentati dal fatto che la coltivazione di questi pseudocereali è limitata alle loro regioni native. Pertanto, per soddisfare le esigenze globali, è imperativo sostenere la coltivazione mondiale di questi pseudocereali nutrienti.

PROSPETTIVE NUTRIZIONALI E FUNZIONALI DEI PSEUDOCEREALI.

CALIGNANO, MONICA
2023/2024

Abstract

An increase in the consumption of carbohydrate-rich cereals over past few decades has led to increased metabolic disorders in population. This nutritional imbalance in diets may be corrected by substituting cereal grains with pseudocereals that are richer in high-quality proteins, dietary fibers, unsaturated fats, and bioactive compounds as compared to cereal grains. These nutrients have been associated with numerous health benefits, such as hypolipidemic, anti-inflammatory, anti-hypertensive, anti-cancer, and hepatoprotective properties, and benefits against obesity and diabetes. In this review, the nutritional composition and health benefits of quinoa, amaranth, and buckwheat are compared against wheat, maize, and rice. Subsequently, the processing treatments applied to quinoa, amaranth, and buckwheat are discussed. This is relevant since there is substantial market potential for both pseudocereals and functional foods formulated with pseudocereals. Despite clear benefits, the current progress is slowed down by the fact that the cultivation of these pseudocereals is limited to its native regions. Therefore, to meet the global needs, it is imperative to support worldwide cultivation of these nutrient-rich pseudocereals.
2023
2024-07-22
NUTRITIONAL AND FUNCTIONAL PERSPECTIVES OF PSEUDOCEREALS.
Un aumento del consumo di cereali ricchi di carboidrati negli ultimi decenni ha portato a un aumento dei disturbi metabolici nella popolazione. Questo squilibrio nutrizionale nelle diete può essere corretto sostituendo i cereali con pseudocereali più ricchi di proteine di alta qualità, fibre dietetiche, grassi insaturi e composti bioattivi (ad esempio, polifenoli e fitosteroli) rispetto ai cereali. Questi nutrienti sono associati a numerosi benefici per la salute, come proprietà ipolipidemiche, anti-infiammatorie, anti-ipertensive, anti-cancro e epatoprotettive, e benefici contro l'obesità e il diabete. In questa revisione, viene confrontata la composizione nutrizionale e i benefici per la salute di quinoa, amaranto e grano saraceno rispetto a frumento, mais e riso. Successivamente, vengono discussi i trattamenti di lavorazione applicati a quinoa, amaranto e grano saraceno. Questo è rilevante poiché vi è un notevole potenziale di mercato sia per i pseudocereali che per gli alimenti funzionali formulati con pseudocereali. Nonostante i chiari benefici, i progressi attuali sono rallentati dal fatto che la coltivazione di questi pseudocereali è limitata alle loro regioni native. Pertanto, per soddisfare le esigenze globali, è imperativo sostenere la coltivazione mondiale di questi pseudocereali nutrienti.
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Descrizione: Composizione nutrizionale, benefici per la salute e principali trattamenti di lavorazione dei pseudocereali.
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Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/20.500.12075/18156