The causes of male infertility can vary. Lifestyles, environmental factors, stressful conditions, and socio-economic conditions are significant factors. Diet plays a crucial role in improving a man’s reproductive capacity. The appropriate diet should be diverse and ensure the intake of all the necessary nutrients to enhance sperm quality. The Mediterranean diet, which includes high amounts of vegetables and fruits rich in detoxifying and antioxidant substances, as well as polyphenols, flavonoids, carotenoids, and microelements, especially when consumed with organic foods and a lower carbohydrate regimen, are the key aspects addressed in this study. The objective of this research was to modify the diets of 50 subfertile men by providing them with a specific nutritional plan. This plan included consuming 80% organic foods, introducing whole grains and low glycemic load options, elimi- nating refined carbohydrates, consuming green leafy vegetables and red fruits daily, reducing or eliminating dairy products, consuming primarily grass-fed meat and wild caught seafood, eliminating saturated fats in favor of healthy fats like olive oil, avocado, and nuts. After three months of adhering to the low-carb food plan, testosterone levels significantly increased, while sperm DNA fragmentation decreased in a subgroup of in- dividuals who reduced their carbohydrate intake by 35%.

In questo studio si osserva l'infertilità maschile attraverso due parametri: il livello di testosterone e la frammentazione del DNA spermatico, in due gruppi di uomini fra i 35 e i 45 anni: uno seguirà un piano alimentare basato su cereali integrali, carne biologica, verdure e frutta ricchi di antiossidanti, grassi "buoni" come olio extravergine d'oliva e frutta secca; l'altro oltre a questo piano ridurrà del 35% l'apporto di carboidrati. I risultati vengono ottenuti dopo tre mesi di piano alimentare attraverso analisi del sangue per valutare il testosterone e SCD test per valutare la frammentazione del DNA spermatico. Viene dimostrato che nel caso del primo gruppo si ha un aumento significativo del livello di testosterone, nel caso del secondo gruppo si ha la diminuzione significativa della frammentazione del DNA spermatico.

Effetto della somministrazione di una dieta mediterranea a basso contenuto di carboidrati sui livelli di testosterone e sulla frammentazione del DNA spermatico

RIMI, GIORGIA
2023/2024

Abstract

The causes of male infertility can vary. Lifestyles, environmental factors, stressful conditions, and socio-economic conditions are significant factors. Diet plays a crucial role in improving a man’s reproductive capacity. The appropriate diet should be diverse and ensure the intake of all the necessary nutrients to enhance sperm quality. The Mediterranean diet, which includes high amounts of vegetables and fruits rich in detoxifying and antioxidant substances, as well as polyphenols, flavonoids, carotenoids, and microelements, especially when consumed with organic foods and a lower carbohydrate regimen, are the key aspects addressed in this study. The objective of this research was to modify the diets of 50 subfertile men by providing them with a specific nutritional plan. This plan included consuming 80% organic foods, introducing whole grains and low glycemic load options, elimi- nating refined carbohydrates, consuming green leafy vegetables and red fruits daily, reducing or eliminating dairy products, consuming primarily grass-fed meat and wild caught seafood, eliminating saturated fats in favor of healthy fats like olive oil, avocado, and nuts. After three months of adhering to the low-carb food plan, testosterone levels significantly increased, while sperm DNA fragmentation decreased in a subgroup of in- dividuals who reduced their carbohydrate intake by 35%.
2023
2024-07-22
Effects of the low-carb organic Mediterranean diet on testosterone levels and sperm DNA fragmentation
In questo studio si osserva l'infertilità maschile attraverso due parametri: il livello di testosterone e la frammentazione del DNA spermatico, in due gruppi di uomini fra i 35 e i 45 anni: uno seguirà un piano alimentare basato su cereali integrali, carne biologica, verdure e frutta ricchi di antiossidanti, grassi "buoni" come olio extravergine d'oliva e frutta secca; l'altro oltre a questo piano ridurrà del 35% l'apporto di carboidrati. I risultati vengono ottenuti dopo tre mesi di piano alimentare attraverso analisi del sangue per valutare il testosterone e SCD test per valutare la frammentazione del DNA spermatico. Viene dimostrato che nel caso del primo gruppo si ha un aumento significativo del livello di testosterone, nel caso del secondo gruppo si ha la diminuzione significativa della frammentazione del DNA spermatico.
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Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/20.500.12075/18203