Climate change is affecting various aspects of the global environment and one of the most worrying effects is the increase in soil salinisation. Salt stress has primary and secondary effects on plants: osmotic effect, ionic toxicity, nutritional imbalances, slowing of photosynthesis and oxidative stress. Few current agricultural crops tolerate a high concentration of salt: new crop varieties are needed to support agriculture in many regions of the world. Several agronomic traits have become possible targets for improvement, initially using plant selection assisted by molecular markers and subsequently through genetic engineering on transgenic approaches. Experiments are detailed with transgenic plants that overexpress one of the key proteins for the exclusion of sodium ions from the cell: membrane H+-ATPase. ​ Laboratory results are promising but few studies are in the field, translating laboratory discoveries into practical applications presents several challenges.​

I cambiamenti climatici stanno influenzando vari aspetti dell’ambiente globale e uno degli effetti più preoccupanti è l’aumento della salinizzazione del suolo. Lo stress salino ha effetti primari e secondari sulle piante: effetto osmotico, tossicità ionica, squilibri nutrizionali, rallentamento della fotosintesi e stress ossidativo. Poche sono le colture agricole attuali a tollerare una alta concentrazione di sale: sono necessarie nuove varietà di colture per sostenere l’agricoltura in molte regioni del mondo. Diversi tratti agronomici sono diventati possibili obiettivi di miglioramento, inizialmente utilizzando la selezione vegetale assistita da marcatori molecolari e successivamente mediante l’ingegneria genetica basata su approcci transgenici. ​Si dettagliano gli esperimenti con piante transgeniche che sovraesprimono una delle proteine chiave per l’esclusione degli ioni sodio dalla cellula: H+-ATPasi di membrana. ​ I risultati di laboratorio sono promettenti ma pochi studi sono sul campo, la traduzione delle scoperte di laboratorio in applicazioni pratiche presenta diverse sfide.​

‘‘Salinità e produttività delle colture agricole: perché lo stress salino è dannoso e come si può agire per aumentarne la tolleranza nelle piante.’’​ ​

SOCCIO, CARLOTTA
2023/2024

Abstract

Climate change is affecting various aspects of the global environment and one of the most worrying effects is the increase in soil salinisation. Salt stress has primary and secondary effects on plants: osmotic effect, ionic toxicity, nutritional imbalances, slowing of photosynthesis and oxidative stress. Few current agricultural crops tolerate a high concentration of salt: new crop varieties are needed to support agriculture in many regions of the world. Several agronomic traits have become possible targets for improvement, initially using plant selection assisted by molecular markers and subsequently through genetic engineering on transgenic approaches. Experiments are detailed with transgenic plants that overexpress one of the key proteins for the exclusion of sodium ions from the cell: membrane H+-ATPase. ​ Laboratory results are promising but few studies are in the field, translating laboratory discoveries into practical applications presents several challenges.​
2023
2024-07-22
‘‘Salinity and productivity of agricultural crops: why salt stress is harmful and how we can act to increase its tolerance in plants.’’​
I cambiamenti climatici stanno influenzando vari aspetti dell’ambiente globale e uno degli effetti più preoccupanti è l’aumento della salinizzazione del suolo. Lo stress salino ha effetti primari e secondari sulle piante: effetto osmotico, tossicità ionica, squilibri nutrizionali, rallentamento della fotosintesi e stress ossidativo. Poche sono le colture agricole attuali a tollerare una alta concentrazione di sale: sono necessarie nuove varietà di colture per sostenere l’agricoltura in molte regioni del mondo. Diversi tratti agronomici sono diventati possibili obiettivi di miglioramento, inizialmente utilizzando la selezione vegetale assistita da marcatori molecolari e successivamente mediante l’ingegneria genetica basata su approcci transgenici. ​Si dettagliano gli esperimenti con piante transgeniche che sovraesprimono una delle proteine chiave per l’esclusione degli ioni sodio dalla cellula: H+-ATPasi di membrana. ​ I risultati di laboratorio sono promettenti ma pochi studi sono sul campo, la traduzione delle scoperte di laboratorio in applicazioni pratiche presenta diverse sfide.​
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Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/20.500.12075/18208