The olive tree represents one of the most important crops in the Italian agricultural panorama, with the Ascolana tenera variety that stands out for its peculiar organoleptic characteristics and its high commercial value. However, the cultivation of this cultivar presents a particularly critical phase: the harvest; in fact, the latter must necessarily be carried out by hand to avoid damaging the particularly tender pulp, causing an alteration of the final product. In recent years, however, the evolution of new cultivation management techniques has allowed us to explore alternatives to the classic manual harvest, obviously trying to preserve the integrity of the drupe. Precisely in this context, the use of pre-harvest treatments aimed at improving the consistency of the fruit, such as the use of calcium salts, have had a growing development. The aim of this thesis is precisely to deepen the research on foliar treatments using calcium chloride in pre-harvest, and the study aims to analyze the effects of this treatment on the consistency of the pulp, evaluating whether calcium can be considered an effective tool to reduce the sensitivity of the fruit without compromising its quality. A careful analysis on the matter is essential to be able to effectively consider this macroelement as a tool capable of solving the problem of the sensitivity of the drupe pulp.
L’olivo rappresenta una delle colture di maggior rilievo nel panorama agricolo italiano, con la varietà Ascolana tenera che si distingue per le sue peculiari caratteristiche organolettiche e il suo elevato valore commerciale. Tuttavia, la coltivazione di questa cultivar presenta una fase particolarmente critica: la raccolta; Infatti, quest’ultima deve essere necessariamente effettuata a mano per evitare di danneggiare la polpa particolarmente tenera, determinando un’alterazione del prodotto finale. Negli ultimi anni però, l’evoluzione di nuove tecniche di gestione colturale ha permesso di esplorare alternative alla classica raccolta manuale, cercando ovviamente di preservare l’integrità della drupa. Proprio in questo contesto, l’impiego di trattamenti in pre-raccolta volti a migliorare la consistenza del frutto, come per esempio l’impiego di sali di calcio, hanno avuto un crescente sviluppo. L’obiettivo della presente tesi è proprio quello di approfondire le ricerche in merito a trattamenti fogliari utilizzando il cloruro di calcio in pre-raccolta, e lo studio si propone di analizzare gli effetti di questo trattamento sulla consistenza della polpa, valutando se il calcio possa essere considerato uno strumento efficace per ridurre la sensibilità del frutto senza comprometterne la qualità. Un’attenta analisi in merito risulta fondamentale per poter considerare effettivamente questo macroelemento come uno strumento in grado di risolvere il problema della sensibilità della polpa della drupa.
EFFETTI DELL'APPLICAZIONE DI CLORURO DI CALCIO SUI FRUTTI DI ASCOLANA TENERA
CANTALAMESSA, LUCA
2023/2024
Abstract
The olive tree represents one of the most important crops in the Italian agricultural panorama, with the Ascolana tenera variety that stands out for its peculiar organoleptic characteristics and its high commercial value. However, the cultivation of this cultivar presents a particularly critical phase: the harvest; in fact, the latter must necessarily be carried out by hand to avoid damaging the particularly tender pulp, causing an alteration of the final product. In recent years, however, the evolution of new cultivation management techniques has allowed us to explore alternatives to the classic manual harvest, obviously trying to preserve the integrity of the drupe. Precisely in this context, the use of pre-harvest treatments aimed at improving the consistency of the fruit, such as the use of calcium salts, have had a growing development. The aim of this thesis is precisely to deepen the research on foliar treatments using calcium chloride in pre-harvest, and the study aims to analyze the effects of this treatment on the consistency of the pulp, evaluating whether calcium can be considered an effective tool to reduce the sensitivity of the fruit without compromising its quality. A careful analysis on the matter is essential to be able to effectively consider this macroelement as a tool capable of solving the problem of the sensitivity of the drupe pulp.File | Dimensione | Formato | |
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https://hdl.handle.net/20.500.12075/20218