Solar ovens can offer efficient and sustainable cooking, as well as being constructed of inexpensive, readily available materials and having excellent transportability. Experimental trials are conducted using two different types of cooking, with and without a UV filter, testing two vegetable food matrices: cherry tomatoes and green beans. In this study, we examined the operational capabilities of an innovative solar oven for cooking foods, taking into consideration the impact of cooking on bioactive compounds such as carotenoids, tocopherols, and polyphenols. Parameters such as average DNI and maximum temperatures reached during the cooking phase were also determined. From the analyses conducted, it is found that although there are no major differences between the two firings, the presence of the UV filter helps prevent the degradation of photosensitive compounds, such as carotenoids. The widespread use of solar ovens could help prevent the exacerbation of climate issues, creating a more sustainable environment and contributing positively to social welfare.

I forni solari possono offrire una cottura efficiente e sostenibile, oltre che essere costruiti con materiali economici, facilmente reperibili ed avere un’ottima trasportabilità. Le prove sperimentali sono condotte utilizzando due tipologie differenti di cottura, con e senza filtro UV, testando due matrici alimentari vegetali: pomodorini e fagiolini . In questo studio abbiamo esaminato le capacità operative di un forno solare innovativo per la cottura di alimenti, prendendo in considerazione l’impatto della cottura su composti bioattivi quali carotenoidi, tocoferoli e polifenoli. Sono stati inoltre determinati parametri come DNI media e temperature massime raggiunte durante la fase di cottura. Dalle analisi condotte si evince che, seppure non ci siano grandi differenze tra le due cotture, la presenza del filtro UV aiuta a prevenire la degradazione di composti fotosensibili, come i carotenoidi. La diffusione dell’utilizzo dei forni solari potrebbe aiutare a prevenire l’accentuarsi delle problematiche climatiche, creando un ambiente più sostenibile e contribuendo positivamente al benessere sociale

"Dispositivo di Cottura Solare Innovativo: Applicazione e Analisi Preliminari"

BARTOLUCCI, JACOPO
2023/2024

Abstract

Solar ovens can offer efficient and sustainable cooking, as well as being constructed of inexpensive, readily available materials and having excellent transportability. Experimental trials are conducted using two different types of cooking, with and without a UV filter, testing two vegetable food matrices: cherry tomatoes and green beans. In this study, we examined the operational capabilities of an innovative solar oven for cooking foods, taking into consideration the impact of cooking on bioactive compounds such as carotenoids, tocopherols, and polyphenols. Parameters such as average DNI and maximum temperatures reached during the cooking phase were also determined. From the analyses conducted, it is found that although there are no major differences between the two firings, the presence of the UV filter helps prevent the degradation of photosensitive compounds, such as carotenoids. The widespread use of solar ovens could help prevent the exacerbation of climate issues, creating a more sustainable environment and contributing positively to social welfare.
2023
2024-12-06
“Innovative Solar Cooking Device: Application and Preliminary Analysis”
I forni solari possono offrire una cottura efficiente e sostenibile, oltre che essere costruiti con materiali economici, facilmente reperibili ed avere un’ottima trasportabilità. Le prove sperimentali sono condotte utilizzando due tipologie differenti di cottura, con e senza filtro UV, testando due matrici alimentari vegetali: pomodorini e fagiolini . In questo studio abbiamo esaminato le capacità operative di un forno solare innovativo per la cottura di alimenti, prendendo in considerazione l’impatto della cottura su composti bioattivi quali carotenoidi, tocoferoli e polifenoli. Sono stati inoltre determinati parametri come DNI media e temperature massime raggiunte durante la fase di cottura. Dalle analisi condotte si evince che, seppure non ci siano grandi differenze tra le due cotture, la presenza del filtro UV aiuta a prevenire la degradazione di composti fotosensibili, come i carotenoidi. La diffusione dell’utilizzo dei forni solari potrebbe aiutare a prevenire l’accentuarsi delle problematiche climatiche, creando un ambiente più sostenibile e contribuendo positivamente al benessere sociale
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