Iron is an essential nutrient for growth among all branches of life, but while iron is among the most common elements, bioavailable iron is a relatively scarce nutrient. Since iron is fundamental for several biological processes, iron deficiency can be deleterious. On the other hand, excess iron may lead to cell and tissue damage. Consequently, iron balance is strictly regulated. As iron excretion is not physiologically controlled, systemic iron homeostasis is maintained at the level of absorption. Here, we outline recent advances that increased our understanding of the molecular aspects of iron absorption and we examine the impact of these recent insights on dietary strategies for maintaining iron balance
Il ferro è un nutriente essenziale per la crescita di tutti i rami della vita, ma mentre il ferro è tra gli elementi più comuni, il ferro biodisponibile è un nutriente relativamente scarso. Poiché il ferro è fondamentale per diversi processi biologici, la carenza di ferro può essere deleteria. D’altra parte, l’eccesso di ferro può portare a danni alle cellule e ai tessuti. Di conseguenza, l’equilibrio del ferro è strettamente regolato. Poiché l’escrezione di ferro non è controllata fisiologicamente, l’omeostasi sistemica del ferro è mantenuta al livello di assorbimento. Qui, delineiamo i recenti progressi che hanno aumentato la nostra comprensione degli aspetti molecolari dell’assorbimento del ferro ed esaminiamo l’impatto di queste recenti intuizioni sulle strategie dietetiche per mantenere l’equilibrio del ferro.
Assorbimento del ferro: aspetti molecolari e fisiopatologici
SCHEGGIA, PAOLA
2023/2024
Abstract
Iron is an essential nutrient for growth among all branches of life, but while iron is among the most common elements, bioavailable iron is a relatively scarce nutrient. Since iron is fundamental for several biological processes, iron deficiency can be deleterious. On the other hand, excess iron may lead to cell and tissue damage. Consequently, iron balance is strictly regulated. As iron excretion is not physiologically controlled, systemic iron homeostasis is maintained at the level of absorption. Here, we outline recent advances that increased our understanding of the molecular aspects of iron absorption and we examine the impact of these recent insights on dietary strategies for maintaining iron balanceFile | Dimensione | Formato | |
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https://hdl.handle.net/20.500.12075/20515