This study aims to verify the feasibility of growing blackberry and raspberry crops in the mid-Adriatic area, even on clayey soils, given the growing market demand for small fruits, also called "Superfruits" due to their high content of vitamins, mineral salts, for their thirst-quenching and antioxidant properties. The experimentation was made possible thanks to a plot of land made available by the Coop. Agricola Sociale Orto del Sorriso, located in Ancona, where 80 raspberry plants and 25 blackberry plants were planted and in collaboration with the Battistini Vivai company of Cesena, which boasts great experience in the production of fruit plants. Unfortunately, not all crops were evaluated due to their difficult adaptability to this soil, also due to adverse weather conditions (summer 2024 was very dry and with high average temperatures), the production of blackberries and raspberries was modest. Therefore, the paper shows the poor adaptability of these raspberry and blackberry crops grown on the Ancona site, but thanks to innovative agronomic techniques (micro-irrigation/fertigation, use of shade cloth) and to the raspberry genetic improvement programme, already started for some years in collaboration with the Battistini Vivai company which aims to obtain superior genetics in terms of quality and adaptability to our soils, good results have been achieved.
Questo studio mira a verificare la fattibilità di realizzare colture di more e di lamponi nell’areale del medio-Adriatico, anche su terreni argillosi, vista la crescente domanda di mercato per i piccoli frutti, detti anche “Superfrutti” per il loro elevato contenuto di vitamine, di sali minerali, per le loro proprietà dissetanti ed antiossidanti. La sperimentazione è stata resa possibile grazie ad un appezzamento di terreno messo a disposizione dalla Coop. Agricola Sociale Orto del Sorriso, sito in Ancona, dove sono state messe a dimora 80 piante di lamponi e 25 piante di rovi e alla collaborazione con la ditta Battistini Vivai di Cesena, che vanta una grandissima esperienza nella produzione di piante da frutta. Purtroppo, non tutte le colture sono state valutate per la loro difficile adattabilità a questo suolo, a causa anche delle avversità metereologiche (l’estate 2024 è stata molto secca e con elevate temperature medie), la produzione di more e di lamponi è stata modesta. Quindi dall’elaborato si evince la scarsa adattabilità di queste colture di lamponi e di more coltivate nel sito di Ancona, però grazie a tecniche agronomiche innovative (micro-irrigazione/fertirrigazione, utilizzo di teli ombreggianti) e al programma di miglioramento genetico di lamponi, già avviato da qualche anno in collaborazione con l’azienda Battistini Vivai che mira ad ottenere una genetica superiore per qualità ed adattabilità ai nostri terreni, si possono ottenere buoni risultati.
Produzione di more e lamponi nell'areale medio-Adriatico
BAMBINI, FABRIZIO
2023/2024
Abstract
This study aims to verify the feasibility of growing blackberry and raspberry crops in the mid-Adriatic area, even on clayey soils, given the growing market demand for small fruits, also called "Superfruits" due to their high content of vitamins, mineral salts, for their thirst-quenching and antioxidant properties. The experimentation was made possible thanks to a plot of land made available by the Coop. Agricola Sociale Orto del Sorriso, located in Ancona, where 80 raspberry plants and 25 blackberry plants were planted and in collaboration with the Battistini Vivai company of Cesena, which boasts great experience in the production of fruit plants. Unfortunately, not all crops were evaluated due to their difficult adaptability to this soil, also due to adverse weather conditions (summer 2024 was very dry and with high average temperatures), the production of blackberries and raspberries was modest. Therefore, the paper shows the poor adaptability of these raspberry and blackberry crops grown on the Ancona site, but thanks to innovative agronomic techniques (micro-irrigation/fertigation, use of shade cloth) and to the raspberry genetic improvement programme, already started for some years in collaboration with the Battistini Vivai company which aims to obtain superior genetics in terms of quality and adaptability to our soils, good results have been achieved.File | Dimensione | Formato | |
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https://hdl.handle.net/20.500.12075/20666