Italy is the biggest durum wheat (Triticum durum) producer in Europe and worldwide. The Marche region is ranked among the main producers of this cereal at national level. However, this crop production is affected by several adversities. For this reason, our study is focused on the foliar fungal diseases that mostly attack durum wheat in the Marche cereal area: powdery mildew, brown rust, yellow rust and septoria. The work was carried out in three years (2018, 2019 and 2020), and two surveys were followed on two experimental sites (Jesi and Santa Maria Nuova) to determine the infected leaf area. In addition, twelve varieties of durum wheat were tested in our study, six of which (Claudio, Marco Aurelio, Iride, Svevo, Monastir and Odisseo) were examined for 4 years successively. According to statistical analysis, the highest leaf infection was observed in 2018 and 2019, mainly during the second survey for the Jesi site. This is due to the soil and the recorded climatic conditions. The main diseases observed are powdery mildew, Stagonospora leaf and brown rust. The rank analysis showed that variety Claudio is the most resistant in 2017 and 2020 and Marco Aurelio in 2018 and 2019. Otherwise, Odisseo is the most susceptible for the fungal leaf disease in 2019. By processing the overall data of the four years, Svevo and Odisseo are the most susceptible varieties followed by Iride, Monastir and Marco Aurelio. While, the most resistant varieties against all the adversities examined is Claudio. This study is very relevant for the exploitation of the natural mechanisms of varietal resistance against fungal leaf diseases of wheat. This can lead to limit or eliminate the use of fungicide.
L'Italia è uno dei più grandi produttori di frumento duro (Triticum durum) in Europa e nel mondo. La regione Marche è classificata tra i principali produttori di questo cereale a livello nazionale. Tuttavia, questa produzione è influenzata da diverse avversità. Per questo motivo, il nostro studio si concentra sulle principali malattie fungine fogliari che attaccano il frumento duro nell’areale cerealicolo marchigiano: oidio, ruggine bruna, ruggine gialla e complesso della septoriosi. Il seguente lavoro è stato condotto in tre anni (2018, 2019 e 2020) e sono stati eseguiti due campionamenti su due siti sperimentali (Jesi e Santa Maria Nuova) per determinare l'area fogliare infetta. Inoltre, nel seguente studio sono state testate dodici varietà di frumento duro, sei delle quali (Claudio, Marco Aurelio, Iride, Svevo, Monastir e Odisseo) sono state esaminate per 4 anni consecutivi. Secondo l'analisi statistica, livelli infettivi fogliari più elevati sono stati osservati nel 2018 e nel 2019, principalmente durante il secondo rilievo nel sito di Jesi. Ciò è dovuto alle condizioni pedologiche e climatiche registrate. Le principali malattie osservate sono l'oidio, la stagonosporiosi e la ruggine bruna. La rank analisi ha mostrato che la varietà Claudio è la più resistente nel 2017 e nel 2020 e Marco Aurelio nel 2018 e nel 2019. Al contrario, Odisseo è la più suscettibile nel 2019 e Svevo per tutte le altre. Elaborando i dati complessivi dei quattro anni, Svevo e Odisseo sono le varietà più sensibili seguite da Iride, Monastir e Marco Aurelio. Mentre, la varietà più resistente contro tutte le avversità esaminate è Claudio. Questo studio è molto rilevante al fine di sfruttare i meccanismi naturali di resistenza varietale nei confronti delle malattie fungine fogliari del frumento. Ciò può consentire di limitare o eliminare l'uso dei fungicidi.
Indagine pluriennale sulle malattie fungine fogliari in varietà di frumento duro nelle Marche
PERTICARÀ, ANDREA
2019/2020
Abstract
Italy is the biggest durum wheat (Triticum durum) producer in Europe and worldwide. The Marche region is ranked among the main producers of this cereal at national level. However, this crop production is affected by several adversities. For this reason, our study is focused on the foliar fungal diseases that mostly attack durum wheat in the Marche cereal area: powdery mildew, brown rust, yellow rust and septoria. The work was carried out in three years (2018, 2019 and 2020), and two surveys were followed on two experimental sites (Jesi and Santa Maria Nuova) to determine the infected leaf area. In addition, twelve varieties of durum wheat were tested in our study, six of which (Claudio, Marco Aurelio, Iride, Svevo, Monastir and Odisseo) were examined for 4 years successively. According to statistical analysis, the highest leaf infection was observed in 2018 and 2019, mainly during the second survey for the Jesi site. This is due to the soil and the recorded climatic conditions. The main diseases observed are powdery mildew, Stagonospora leaf and brown rust. The rank analysis showed that variety Claudio is the most resistant in 2017 and 2020 and Marco Aurelio in 2018 and 2019. Otherwise, Odisseo is the most susceptible for the fungal leaf disease in 2019. By processing the overall data of the four years, Svevo and Odisseo are the most susceptible varieties followed by Iride, Monastir and Marco Aurelio. While, the most resistant varieties against all the adversities examined is Claudio. This study is very relevant for the exploitation of the natural mechanisms of varietal resistance against fungal leaf diseases of wheat. This can lead to limit or eliminate the use of fungicide.File | Dimensione | Formato | |
---|---|---|---|
Indagine pluriennale sulle malattie fungine fogliari in varietà di frumento duro nelle Marche (1).pdf
Open Access dal 23/07/2022
Descrizione: Tesi di laurea Andrea Perticarà 1084287 - Indagine pluriennale sulle malattie fungine fogliari in varietà di frumento duro nelle Marche
Dimensione
4.76 MB
Formato
Adobe PDF
|
4.76 MB | Adobe PDF | Visualizza/Apri |
I documenti in UNITESI sono protetti da copyright e tutti i diritti sono riservati, salvo diversa indicazione.
https://hdl.handle.net/20.500.12075/2907