Introduction. Cancer is a systemic disease that affects the site of cancer and other sites in the body. This pathology is responsible for numerous complications, among which malnutrition stands out. Malnutrition can significantly compromise the patient's clinical condition: it can lead to a series of long-term complications, which can affect the quality of life and cause an increase in mortality and morbidity. Purpose of the study. The aim is to analyze the literature and understand how malnutrition affects cancer patients with tumors located in the gastrointestinal tract (esophagus, stomach, pancreas, colon, rectum) and what is the role of the nurse in the prevention and treatment of this complication. At the same time, a retrospective observational cohort study was developed to find the incidence of malnutrition in patients in the Oncology department. Materials and methods. For this study, the literature review method was used, following which an observational retrospective cohort study was developed, consulting the clinical documentation of the Oncology department of the Senigallia hospital. The literature search was carried out through the consultation through the Internet of 14 articles present in the Pubmed, Google Scholar and Trip Database databases. Results and conclusions. Cancer patients can undergo malnutrition due to the type of cancer and as a result of therapies and surgery. Tumors located in the gastrointestinal tract are more associated with this problem and patients often require multidisciplinary management in order to achieve a good quality of life. The role of the nurse within the team takes the form of providing food advice, assessing the patient's nutritional status, managing any artificial nutrition and collaborating with other professionals. Despite this, several studies have shown that nurses are still poorly educated in the management of malnutrition, therefore it is necessary to implement the training of nurses on this issue in order to ensure adequate patient care (Van Veen MR. et al., 2017; Hopkinson J., 2015).
Introduzione. Il cancro è una malattia sistemica che colpisce la sede di insorgenza del tumore e altri siti dell'organismo. Questa patologia è responsabile di numerose complicanze, tra le quali spicca quella della malnutrizione. La malnutrizione può compromettere in maniera significativa le condizioni cliniche del paziente: essa può portare ad una serie di complicanze a lungo termine, che possono influenzare la qualità di vita e provocare un aumento della mortalità e della morbilità. Scopo dello studio. L'obiettivo è quello di analizzare la letteratura e capire in che modo la malnutrizione colpisce i pazienti oncologici con tumori localizzati nel tratto gastrointestinale (esofago, stomaco, pancreas, colon, retto) e qual è il ruolo dell'infermiere nella prevenzione e trattamento di questa complicanza. Contemporaneamente è stato elaborato uno studio osservazionale di coorte retrospettivo per riscontrare l'incidenza della malnutrizione nei pazienti del reparto di Oncologia. Materiali e metodi. Per questo studio è stato utilizzato il metodo di revisione della letteratura, a seguito del quale è stato sviluppato uno studio osservazionale di coorte retrospettivo, consultando la documentazione clinica del reparto di Oncologia dell'ospedale di Senigallia. La ricerca di letteratura è stata condotta mediante la consultazione attraverso Internet di 14 articoli presenti nelle banche dati Pubmed, Google Scholar e Trip Database. Risultati e conclusioni. I pazienti oncologici possono andare incontro a malnutrizione a causa della tipologia di tumore e a seguito di terapie e interventi chirurgici. I tumori localizzati nel tratto gastrointestinale sono maggiormente associati a questa problematica e spesso i pazienti richiedono una gestione multidisciplinare, al fine di raggiungere una buona qualità di vita. Il ruolo dell'infermiere all'interno dell'equipe si concretizza nel fornire consigli alimentari, valutare lo stato nutrizionale del paziente, gestire un'eventuale nutrizione artificiale e collaborare con le altre figure professionali. Nonostante ciò, da diversi studi, è emerso che la figura infermieristica è tuttora poco istruita nella gestione della malnutrizione, pertanto è necessario implementare la formazione degli infermieri in merito a questa problematica al fine di garantire un'adeguata assistenza al paziente (Van Veen MR. et al., 2017; Hopkinson J.,2015).
MALNUTRIZIONE NEI PAZIENTI ONCOLOGICI: STUDIO OSSERVAZIONALE E ANALISI CRITICA DELLA LETTERATURA
GIOVANETTI, SILVIA
2019/2020
Abstract
Introduction. Cancer is a systemic disease that affects the site of cancer and other sites in the body. This pathology is responsible for numerous complications, among which malnutrition stands out. Malnutrition can significantly compromise the patient's clinical condition: it can lead to a series of long-term complications, which can affect the quality of life and cause an increase in mortality and morbidity. Purpose of the study. The aim is to analyze the literature and understand how malnutrition affects cancer patients with tumors located in the gastrointestinal tract (esophagus, stomach, pancreas, colon, rectum) and what is the role of the nurse in the prevention and treatment of this complication. At the same time, a retrospective observational cohort study was developed to find the incidence of malnutrition in patients in the Oncology department. Materials and methods. For this study, the literature review method was used, following which an observational retrospective cohort study was developed, consulting the clinical documentation of the Oncology department of the Senigallia hospital. The literature search was carried out through the consultation through the Internet of 14 articles present in the Pubmed, Google Scholar and Trip Database databases. Results and conclusions. Cancer patients can undergo malnutrition due to the type of cancer and as a result of therapies and surgery. Tumors located in the gastrointestinal tract are more associated with this problem and patients often require multidisciplinary management in order to achieve a good quality of life. The role of the nurse within the team takes the form of providing food advice, assessing the patient's nutritional status, managing any artificial nutrition and collaborating with other professionals. Despite this, several studies have shown that nurses are still poorly educated in the management of malnutrition, therefore it is necessary to implement the training of nurses on this issue in order to ensure adequate patient care (Van Veen MR. et al., 2017; Hopkinson J., 2015).File | Dimensione | Formato | |
---|---|---|---|
tesi pdf a.pdf
Open Access dal 26/04/2024
Dimensione
396.62 kB
Formato
Adobe PDF
|
396.62 kB | Adobe PDF | Visualizza/Apri |
I documenti in UNITESI sono protetti da copyright e tutti i diritti sono riservati, salvo diversa indicazione.
https://hdl.handle.net/20.500.12075/2922