A prolonged proinflammatory state contributes to the development, progression and complication of the most common chronic diseases. Fruits and vegetables are the main sources of dietary antioxidants and their consumption can be considered an effective tool to combat inflammatory states.In this context, an evaluation of the protective effects of strawberry extracts on the inflammatory stress induced by E. coliLPS on fibroblasts. The results demonstrated that strawberry extracts exert an anti-inflammatory effect on LPS-treated cells, through an increase in cell viability and the reduction of ROS and nitrite levels and damage to lipids, proteins and DNA. This work showed for the first time the potential health benefits of strawberry extract against inflammatory and oxidative stress in LPS-treated human dermal fibroblasts.
Uno stato proinfiammatorio prolungato, contribuisce allo sviluppo, alla progressione e alla complicanza delle patologie croniche più comuni. Frutta e verdura rappresentano le principali fonti di antiossidanti alimentari e il loro consumo può essere considerato un efficace strumento per contrastare gli stati infiammatori.In questo contesto una valutazione degli effetti protettivi degli estratti di fragola sullo stress infiammatorio indotto da E. coliLPS su fibroblasti. I risultati hanno dimostrato che gli estratti di fragola esercitano un effetto antinfiammatorio sulle cellule trattate con LPS, attraverso un aumento della vitalità cellulare e la riduzione dei livelli di ROS e nitriti e danni ai lipidi, alle proteine e al DNA. Questo lavoro ha mostrato per la prima volta i potenziali benefici per la salute dell'estratto di fragola contro lo stress infiammatorio e ossidativo nei fibroblasti dermici umani trattati con LPS.
Effetto protettivo dell'estratto di fragola contro lo stress infiammatorio indotto nei fibroblasti dermici umani
SARCONE, PIETRO
2019/2020
Abstract
A prolonged proinflammatory state contributes to the development, progression and complication of the most common chronic diseases. Fruits and vegetables are the main sources of dietary antioxidants and their consumption can be considered an effective tool to combat inflammatory states.In this context, an evaluation of the protective effects of strawberry extracts on the inflammatory stress induced by E. coliLPS on fibroblasts. The results demonstrated that strawberry extracts exert an anti-inflammatory effect on LPS-treated cells, through an increase in cell viability and the reduction of ROS and nitrite levels and damage to lipids, proteins and DNA. This work showed for the first time the potential health benefits of strawberry extract against inflammatory and oxidative stress in LPS-treated human dermal fibroblasts.File | Dimensione | Formato | |
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https://hdl.handle.net/20.500.12075/2974