Aging is a characteristic process, anticipated by various specific oenological procedures, which changes the chemical-physical characteristics of the hydro-alcoholic solution, which makes up the wine. During the aging or refinement process in cask or barrel, the wine changes its chemical-physical profile and is enriched with various substances, resulting from chemical transformations and substances released, from the wood of the barrels, which characterize the tertiary aroma.
L’invecchiamento è un processo caratteristico, anticipato da varie procedure enologiche specifiche, che va a cambiare le caratteristiche chimico-fisiche della soluzione idro-alcolica, che costituisce il vino. Durante il processo di invecchiamento o affinamento in botte o fusto, il vino cambia il suo profilo chimico-fisico e si arricchisce di varie sostanze, derivanti da trasformazioni chimiche e sostanze rilasciate, dal legno delle botti, che vanno a caratterizzare l’aroma terziario.
Evoluzione dell'aroma del vino durante l'invecchiamento
PAVONI, CARLO
2019/2020
Abstract
Aging is a characteristic process, anticipated by various specific oenological procedures, which changes the chemical-physical characteristics of the hydro-alcoholic solution, which makes up the wine. During the aging or refinement process in cask or barrel, the wine changes its chemical-physical profile and is enriched with various substances, resulting from chemical transformations and substances released, from the wood of the barrels, which characterize the tertiary aroma.File | Dimensione | Formato | |
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https://hdl.handle.net/20.500.12075/4017