Pollen is the fertilizing element of flowers. It is contained in the stamens of flowers and is composed of very small granules. Based on the flower of origin it presents the variable color: yellow, green, pink, white, red, brown. Pollen is collected by bees which, passing from flower to flower, favors pollination. The bees after collecting the pollen with their hind legs, equipped with a special grip, press the pollen grains with royal jelly, nectar and saliva, and carry them to the hive. Pollen is in fact the only protein food of bees. In the hive it has a fundamental role for the nutrition of the larvae, which can thus develop completely for metamorphosis. Bee pollen is collected daily by beekeepers through special traps placed at the entrance of the hives which then store it by drying it or keeping it in the freezers. According to various users, pollen is a complete and precious food for humans, at any age, since it contains many energetic, nutritional and therapeutic substances. It is part of the superfoods of biopharmaceuticals and its consumption is continuously growing. In recent years, various scientific researches have proven some of the traditional medicinal and food uses of this matrix, and the number of scientific papers concerning pollen and its health properties has significantly increased. Considering that antioxidants, are some of the bee pollen components promoting their beneficial effects, the purpose of this thesis is the quantitative investigation of the antioxidant activity of different types of multifloral bee pollen collected in different periods and in different places of Marche region (Italy).
Il polline è l’elemento fecondatore dei fiori. È contenuto negli stami dei fiori ed è composto da granuli piccolissimi. In base al fiore di provenienza presenta colore variabile: giallo, verde, rosa, bianco, rosso, marrone. Il polline viene raccolto dalle api che, passando di fiore in fiore, favoriscono l’impollinazione. Le api dopo aver raccolto il polline con le loro zampe posteriori, munite di un apposito appiglio, impastano i granuli pollinici con la pappa reale, il nettare e la saliva, e lo portano nell’alveare. Il polline è infatti l’unico alimento proteico delle api. Nell’alveare ha un ruolo fondamentale per la nutrizione delle larve, che possono così svilupparsi completamente per la metamorfosi. Il polline d’api viene raccolto giornalmente dagli apicoltori tramite apposite trappole poste all’ingresso delle arnie che poi lo conservano essiccandolo o mantenendolo nei congelatori. Secondo vari ricercatori, il polline è infatti un alimento completo e prezioso anche per l’uomo, ad ogni età, poiché contiene molte sostanze energetiche, nutritive e terapeutiche. Rientra nei superalimenti o biofarmaci e il suo consumo è in continua crescita. Negli ultimi anni, diverse ricerche scientifiche hanno dato ragione ad alcuni degli usi tradizionali medicinali ed alimentari di tale matrice e il numero di lavori scientifici riguardanti il polline e le sue proprietà salutari è aumentato fortemente. Inoltre, si è avuto un significativo progresso nello stabilire i meccanismi farmacologici responsabili di tali proprietà e nell'identificazione dei composti chimici responsabili degli effetti benefici. Lo scopo di questa tesi è quello di compiere un'indagine quantitativa dell'attività antiossidante di diversi tipi di polline d’ape multiflorali raccolti in diversi periodi ed in diverse località della regione Marche (Italia) essendo gli antiossidanti alcuni tra i composti presenti nel polline ai quali sono stati attribuiti tali effetti benefici.
ANALISI DELLA COMPOSIZIONE BOTANICA E DEL CONTENUTO FENOLICO DI POLLINI D’APE MULTIFLORALI PROVENIENTI DA DIVERSE ZONE DELLE MARCHE
CARRADORINI, ALESSIA
2019/2020
Abstract
Pollen is the fertilizing element of flowers. It is contained in the stamens of flowers and is composed of very small granules. Based on the flower of origin it presents the variable color: yellow, green, pink, white, red, brown. Pollen is collected by bees which, passing from flower to flower, favors pollination. The bees after collecting the pollen with their hind legs, equipped with a special grip, press the pollen grains with royal jelly, nectar and saliva, and carry them to the hive. Pollen is in fact the only protein food of bees. In the hive it has a fundamental role for the nutrition of the larvae, which can thus develop completely for metamorphosis. Bee pollen is collected daily by beekeepers through special traps placed at the entrance of the hives which then store it by drying it or keeping it in the freezers. According to various users, pollen is a complete and precious food for humans, at any age, since it contains many energetic, nutritional and therapeutic substances. It is part of the superfoods of biopharmaceuticals and its consumption is continuously growing. In recent years, various scientific researches have proven some of the traditional medicinal and food uses of this matrix, and the number of scientific papers concerning pollen and its health properties has significantly increased. Considering that antioxidants, are some of the bee pollen components promoting their beneficial effects, the purpose of this thesis is the quantitative investigation of the antioxidant activity of different types of multifloral bee pollen collected in different periods and in different places of Marche region (Italy).File | Dimensione | Formato | |
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https://hdl.handle.net/20.500.12075/4704