The strawberry (Fragaria x ananassa Duch.) fruits are one of the most widely and popular consumed berries worldwide, due to the organoleptic and appreciable nutritional properties. In the past years, there has been increasing attention and growing number of scientific proofs regarding the consumption of strawberry fruit since it is beneficial to consumers. The recent aim of strawberry breeding is to produce new cultivars combining high plant adaptability and yield with high sensorial, nutritional and antioxidant properties of the fruit. The main aim of this present study was to ascertain the variation of vitamin C and vitamin B9 content in well-defined strawberry cultivars and in advanced strawberry breeding selections. In this study, (12 commercial cultivars and 42 advanced selections) and (13 cultivars and 86 advanced selections) were from 2019 and 2020 strawberry samples for vitamin C study, whereas for folate study there were 12 cultivars and 42 selections in the 2019 strawberry samples. These genotypes studied from the UNIVPM-D3A have been deeply ascertained for their nutritional quality. HPLC-UV-FD was used to assess the concentration of the vitamin B9 (folate) and vitamin C content. The results revealed high variability in vitamin C and vitamin B9 among cultivars and breeding materials. Generally, there were significant differences (P> 0.05) among the cultivars and the selections for both years and among different years. The cultivars namely “Cristina, Aurea, and Alba’’ for the 2020 strawberry sample had high variability of vitamin C. Also, the best new selections for vitamin C from both years combined were “AN,13,20,52, “AN,17,12,55” and “AN,13,15,57”. Also, the best selections for vitamin B9 for the 2019 strawberry sample were; “AN,12,29,54”, “AN,13,16,56” and “AN,12,13,58”. Based on the results, there is the possibility to generate new potential cultivars with high contents of folate and vitamin C on the commercial market.

I frutti di fragola (Fragaria x ananassa Duch.) sono una delle bacche più consumate e apprezzate in tutto il mondo, per le proprietà organolettiche e per le apprezzabili proprietà nutritive. Negli ultimi anni, c'è stata una crescente attenzione e un numero crescente di prove scientifiche riguardo al consumo di frutta fragola poiché è vantaggioso per i consumatori. L'obiettivo recente dell'allevamento della fragola è quello di produrre nuove cultivar che uniscano un'elevata adattabilità e resa delle piante con elevate proprietà sensoriali, nutrizionali e antiossidanti del frutto. Lo scopo principale di questo studio è stato quello di accertare la variazione del contenuto di vitamina C e vitamina B9 in cultivar di fragole ben definite e in selezioni avanzate di allevamento di fragole. In questo studio, (12 cultivar commerciali e 42 selezioni avanzate) e (13 cultivar e 86 selezioni avanzate) provenivano da campioni di fragole del 2019 e 2020 per lo studio sulla vitamina C, mentre per lo studio sui folati c'erano 12 cultivar e 42 selezioni nei campioni di fragole del 2019 . Questi genotipi studiati dall'UNIVPM-D3A sono stati profondamente accertati per la loro qualità nutrizionale. HPLC-UV-FD è stato utilizzato per valutare la concentrazione della vitamina B9 (folato) e il contenuto di vitamina C. I risultati hanno rivelato un'elevata variabilità della vitamina C e della vitamina B9 tra cultivar e materiali da riproduzione. In generale, vi erano differenze significative (P>0,05) tra le cultivar e le selezioni per entrambe le annate e tra le diverse annate. Le cultivar "Cristina, Aurea e Alba" per il campione di fragole 2020 avevano un'elevata variabilità della vitamina C. Inoltre, le migliori nuove selezioni per la vitamina C di entrambi gli anni combinate erano "AN, 13,20,52", AN, 17 ,12,55 "e" AN, 13,15,57 ". Inoltre, le migliori selezioni per la vitamina B9 per il campione di fragole del 2019 sono state: "AN, 12,29,54", "AN, 13,16,56" e "AN, 12,13,58" Sulla base dei risultati, esiste la possibilità di generare nuove potenziali cultivar ad alto contenuto di folati e vitamina C sul mercato commerciale.

Variazione del contenuto di vitamina C e vitamina B9 della frutta nelle selezioni avanzate di allevamento di fragole

BOATENG, REINDORF
2020/2021

Abstract

The strawberry (Fragaria x ananassa Duch.) fruits are one of the most widely and popular consumed berries worldwide, due to the organoleptic and appreciable nutritional properties. In the past years, there has been increasing attention and growing number of scientific proofs regarding the consumption of strawberry fruit since it is beneficial to consumers. The recent aim of strawberry breeding is to produce new cultivars combining high plant adaptability and yield with high sensorial, nutritional and antioxidant properties of the fruit. The main aim of this present study was to ascertain the variation of vitamin C and vitamin B9 content in well-defined strawberry cultivars and in advanced strawberry breeding selections. In this study, (12 commercial cultivars and 42 advanced selections) and (13 cultivars and 86 advanced selections) were from 2019 and 2020 strawberry samples for vitamin C study, whereas for folate study there were 12 cultivars and 42 selections in the 2019 strawberry samples. These genotypes studied from the UNIVPM-D3A have been deeply ascertained for their nutritional quality. HPLC-UV-FD was used to assess the concentration of the vitamin B9 (folate) and vitamin C content. The results revealed high variability in vitamin C and vitamin B9 among cultivars and breeding materials. Generally, there were significant differences (P> 0.05) among the cultivars and the selections for both years and among different years. The cultivars namely “Cristina, Aurea, and Alba’’ for the 2020 strawberry sample had high variability of vitamin C. Also, the best new selections for vitamin C from both years combined were “AN,13,20,52, “AN,17,12,55” and “AN,13,15,57”. Also, the best selections for vitamin B9 for the 2019 strawberry sample were; “AN,12,29,54”, “AN,13,16,56” and “AN,12,13,58”. Based on the results, there is the possibility to generate new potential cultivars with high contents of folate and vitamin C on the commercial market.
2020
2021-10-14
Variation of fruit Vitamin C and Vitamin B9 content in advanced strawberry breeding selections
I frutti di fragola (Fragaria x ananassa Duch.) sono una delle bacche più consumate e apprezzate in tutto il mondo, per le proprietà organolettiche e per le apprezzabili proprietà nutritive. Negli ultimi anni, c'è stata una crescente attenzione e un numero crescente di prove scientifiche riguardo al consumo di frutta fragola poiché è vantaggioso per i consumatori. L'obiettivo recente dell'allevamento della fragola è quello di produrre nuove cultivar che uniscano un'elevata adattabilità e resa delle piante con elevate proprietà sensoriali, nutrizionali e antiossidanti del frutto. Lo scopo principale di questo studio è stato quello di accertare la variazione del contenuto di vitamina C e vitamina B9 in cultivar di fragole ben definite e in selezioni avanzate di allevamento di fragole. In questo studio, (12 cultivar commerciali e 42 selezioni avanzate) e (13 cultivar e 86 selezioni avanzate) provenivano da campioni di fragole del 2019 e 2020 per lo studio sulla vitamina C, mentre per lo studio sui folati c'erano 12 cultivar e 42 selezioni nei campioni di fragole del 2019 . Questi genotipi studiati dall'UNIVPM-D3A sono stati profondamente accertati per la loro qualità nutrizionale. HPLC-UV-FD è stato utilizzato per valutare la concentrazione della vitamina B9 (folato) e il contenuto di vitamina C. I risultati hanno rivelato un'elevata variabilità della vitamina C e della vitamina B9 tra cultivar e materiali da riproduzione. In generale, vi erano differenze significative (P>0,05) tra le cultivar e le selezioni per entrambe le annate e tra le diverse annate. Le cultivar "Cristina, Aurea e Alba" per il campione di fragole 2020 avevano un'elevata variabilità della vitamina C. Inoltre, le migliori nuove selezioni per la vitamina C di entrambi gli anni combinate erano "AN, 13,20,52", AN, 17 ,12,55 "e" AN, 13,15,57 ". Inoltre, le migliori selezioni per la vitamina B9 per il campione di fragole del 2019 sono state: "AN, 12,29,54", "AN, 13,16,56" e "AN, 12,13,58" Sulla base dei risultati, esiste la possibilità di generare nuove potenziali cultivar ad alto contenuto di folati e vitamina C sul mercato commerciale.
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Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/20.500.12075/757