Increased sugar consumption is increasingly considered to be a contributor to the worldwide epidemics of obesity and diabetes and their associated cardiometabolic risks. As a result of its unique metabolic properties, the fructose component of sugar may be particularly harmful. Diets high in fructose can rapidly produce all of the key features of the metabolic syndrome. Here we review the biology of fructose metabolism as well as potential mechanisms by which excessive fructose consumption may contribute to cardiometabolic disease.
L'aumento del consumo di zucchero è sempre più considerato un fattore che contribuisce alle epidemie mondiali di obesità e diabete e ai rischi cardiometabolici associati. A causa delle sue proprietà metaboliche uniche, il componente fruttosio dello zucchero può essere particolarmente dannoso. Le diete ad alto contenuto di fruttosio possono produrre rapidamente tutte le caratteristiche chiave della sindrome metabolica. Qui esaminiamo la biologia del metabolismo del fruttosio e i potenziali meccanismi con cui il consumo eccessivo di fruttosio può contribuire alla malattia cardiometabolica.
Metabolismo del fruttosio e malattie metaboliche
RICCI, GIOVANNI
2022/2023
Abstract
Increased sugar consumption is increasingly considered to be a contributor to the worldwide epidemics of obesity and diabetes and their associated cardiometabolic risks. As a result of its unique metabolic properties, the fructose component of sugar may be particularly harmful. Diets high in fructose can rapidly produce all of the key features of the metabolic syndrome. Here we review the biology of fructose metabolism as well as potential mechanisms by which excessive fructose consumption may contribute to cardiometabolic disease.File | Dimensione | Formato | |
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https://hdl.handle.net/20.500.12075/14963