This thesis project looks to obtain outcomes about relation among metabolic parameters, sleep quality, physical activity and response to a personalized diet in obese or overweight hypertensive subjects. The hypocaloric, hyposodic personalized diet effects have been studied with nutritional indications to overweght/obese hypertensive patients. The aim is to evaluate if the weight loss and the reduction of blood pressure are influenced by diet, sleep quality and physical activity; also to demonstrate if there are changes about eating habits. These habits have been observed by a questionnaire. Fifteen subjects (8 females, 7 males) have been examinated. Metabolic parameters have been measured by a multi-sensore device (SenseWear Armband, SWA) and the diet has been followed fot three months. The outcomes of the questionnaire are that the subjects consume healthy foods as fish, legumes, fruit and vegetables during the week, they must reduce the consume of cold trasformed meats and not to consume drinks with gas. The outcomes of the statistic analysis are that the weight loss and the reduction of blood pressure which are influenced by diet, sleep quality and duration of physical activity. The subcjects have changed their eating habits. It is possible to afferm the initial hypothesis of the project and the presence of the professional figure is accepted, as the Dietician, because he improves the aderence to diet therapy.

Il presente lavoro di tesi mira ad ottenere dei risultati sulla relazione tra parametri metabolici, qualità del sonno, attività fisica e risposta ad un regime dietetico personalizzato in soggetti obesi o in sovrappeso affetti da ipertensione arteriosa. Sono stati studiati gli effetti di una terapia dietetica personalizzata ipocalorica e iposodica con indicazioni nutrizionali su pazienti sovrappeso/obesi con ipertensione arteriosa. Lo scopo è di valutare se la perdita di peso corporeo e la riduzione dei valori pressori sono influenzati dalla dieta, qualità del sonno e attività fisica; dimostrare, inoltre, se ci sono modifiche riguardo le abitudini alimentari osservate tramite un questionario. Sono stati esaminati 15 pazienti (8 femmine, 7 maschi). I parametri metabolici sono stati misurati attraverso un dispositivo multi-sensore SenseWear Armband (SWA) e il regime dietetico è stato seguito per tre mesi. Dal questionario è risultato che i soggetti consumano alimenti salutari come pesce, legumi, frutta e verdura nell'arco della settimana. Devono ridurre il consumo di salumi e non consumano bevande gassate. Dall'analisi statistica è risultato che il calo di peso e la riduzione dei valori pressori dipende dalla terapia dietetica, dalla qualità del sonno e dalla durata di attività fisica. I soggetti hanno anche modificato le abitudini alimentari. E' possibile affermare le ipotesi iniziali dello studio e che la presenza di una figura sanitaria professionale, come il Dietista, migliora l'aderenza alla terapia dietetica.

Relazione tra parametri metabolici, qualità del sonno, attività fisica e risposta ad un regime dietetico personalizzato nel paziente obeso iperteso

DI MATTEO, ELEONORA
2019/2020

Abstract

This thesis project looks to obtain outcomes about relation among metabolic parameters, sleep quality, physical activity and response to a personalized diet in obese or overweight hypertensive subjects. The hypocaloric, hyposodic personalized diet effects have been studied with nutritional indications to overweght/obese hypertensive patients. The aim is to evaluate if the weight loss and the reduction of blood pressure are influenced by diet, sleep quality and physical activity; also to demonstrate if there are changes about eating habits. These habits have been observed by a questionnaire. Fifteen subjects (8 females, 7 males) have been examinated. Metabolic parameters have been measured by a multi-sensore device (SenseWear Armband, SWA) and the diet has been followed fot three months. The outcomes of the questionnaire are that the subjects consume healthy foods as fish, legumes, fruit and vegetables during the week, they must reduce the consume of cold trasformed meats and not to consume drinks with gas. The outcomes of the statistic analysis are that the weight loss and the reduction of blood pressure which are influenced by diet, sleep quality and duration of physical activity. The subcjects have changed their eating habits. It is possible to afferm the initial hypothesis of the project and the presence of the professional figure is accepted, as the Dietician, because he improves the aderence to diet therapy.
2019
2020-11-11
Relationship between metabolic parameters, sleep quality, physical activity and response to a personalized diet in obese hypertensive patients
Il presente lavoro di tesi mira ad ottenere dei risultati sulla relazione tra parametri metabolici, qualità del sonno, attività fisica e risposta ad un regime dietetico personalizzato in soggetti obesi o in sovrappeso affetti da ipertensione arteriosa. Sono stati studiati gli effetti di una terapia dietetica personalizzata ipocalorica e iposodica con indicazioni nutrizionali su pazienti sovrappeso/obesi con ipertensione arteriosa. Lo scopo è di valutare se la perdita di peso corporeo e la riduzione dei valori pressori sono influenzati dalla dieta, qualità del sonno e attività fisica; dimostrare, inoltre, se ci sono modifiche riguardo le abitudini alimentari osservate tramite un questionario. Sono stati esaminati 15 pazienti (8 femmine, 7 maschi). I parametri metabolici sono stati misurati attraverso un dispositivo multi-sensore SenseWear Armband (SWA) e il regime dietetico è stato seguito per tre mesi. Dal questionario è risultato che i soggetti consumano alimenti salutari come pesce, legumi, frutta e verdura nell'arco della settimana. Devono ridurre il consumo di salumi e non consumano bevande gassate. Dall'analisi statistica è risultato che il calo di peso e la riduzione dei valori pressori dipende dalla terapia dietetica, dalla qualità del sonno e dalla durata di attività fisica. I soggetti hanno anche modificato le abitudini alimentari. E' possibile affermare le ipotesi iniziali dello studio e che la presenza di una figura sanitaria professionale, come il Dietista, migliora l'aderenza alla terapia dietetica.
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Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/20.500.12075/4227